Rodbehandling af en tand kan være nødvendig

Måske har du hørt om rodbehandling, men hvad går behandlingen egentlig ud på? Hvornår er det nødvendigt at rodbehandle og hvorfor? Vi vil her forsøge at kaste lidt lys over behandlingen…

En tand skal typisk rodbehandles hvis der er opstået tandpine, nerven er blevet beskadiget eller tanden er knækket.

Hvornår skal en tand rodbehandles ?

Tandlægen rodbehandler for at fjerne en syg nerve og undgå rodbetændelse.

Hvis tanden forbliver ubehandlet kan betændelse i nerven nemlig brede sig og udløse betændelse i knoglevævet omkring rodspidsen. Det kan udvikle sig til en cyste, altså indkapslet rodbetændelse, der skal opereres væk.

I nogle tilfælde kan rodbetændelsen udvikle sig til en tandbyld. Den kan være særdeles smertefuld og kræve at behandlingen suppleres men en penicillin kur.

Sådan foregår en rodbehandling

En tandnerve består af blødt væv som ligger i en form for kanal. Under en rodbehandling er det vævet i denne kanal vi fjerner for efterfølgende at fylde op med et desinfektionsmiddel. Det er et arbejde som kræver stor omhyggelighed og præcision.

Tanden reagerer i nogle tilfælde med ømhed efter en sådan fjernelse af vævet, men som regel kun kortvarigt. Har der været godt med betændelse i vævet kan det nogle gange være nødvendigt med en mindre omgang penicillin for at få tanden smertefri hurtigt.

”Vi holder kontrol med dine rodbehandlede tænder. Det sker typisk med røntgenoptagelser 1 år efter behandlingen og herefter med 2 års mellemrum.”

citat

 De problemer vi oftest rodbehandler er:

Når der ikke er nogen form for smerte i tanden fjerner vi desinfektionsmiddelet, og fylder et gummimateriale ned i den tomme kanal og afslutter dermed rodbehandlingen.