Måske har du hørt om rodbehandling, men hvad går behandlingen egentlig ud på? Hvornår er det nødvendigt at rodbehandle og hvorfor? Vi vil her forsøge at kaste lidt lys over behandlingen…

En tand skal typisk rodbehandles hvis der er opstået tandpine, nerven er blevet beskadiget eller tanden er knækket.

Hvornår skal en tand rodbehandles?

En tand skal rodbehandles for at fjerne en syg nerve eller for at få bugt med rodbetændelse.

Hvis tanden forbliver ubehandlet kan betændelse i nerven nemlig brede sig og udløse betændelse i knoglevævet omkring rodspidsen. Det kan udvikle sig til en cyste, altså indkapslet rodbetændelse, der skal opereres væk.

I nogle tilfælde kan rodbetændelsen udvikle sig til en tandbyld. Den kan være særdeles smertefuld og i nogle kræve at rodbehandlingen suppleres med en operation og evt. også antibiotika.

Sådan foregår en rodbehandling

En tandnerve består af blødt væv som ligger i tanden rodkanal. Under en rodbehandling er det vævet i denne kanal vi fjerner, for efterfølgende at fylde op med et desinfektionsmiddel. Det er et arbejde som kræver stor omhyggelighed og præcision. Tanden reagerer i nogle tilfælde med ømhed efter fjernelse af vævet, men som regel kun kortvarigt. Når der ikke er nogen form for smerte i tanden fjerner vi desinfektionsmiddelet, og fylder et gummimateriale ned i den tomme rodkanal og afslutter dermed rodbehandlingen.

Årsager til rodbehandling:

  • Huller i tænder, der går helt ind til nerven
  • Tænder hvor nerven er død på grund af et hårdt slag
  • Knækkede tænder med blotlagt nerve
  • Tænder hvori nerven er død på grund af en større fyldning

Når der ikke er nogen form for smerte i tanden fjerner vi desinfektionsmiddelet, og fylder et gummimateriale ned i den tomme kanal og afslutter dermed rodbehandlingen.